Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Γιορτινά μπισκότα για δώρο/Christmas Cookies For Gift-Giving

For English, scroll down
Τα χειροποίητα δώρα είναι ότι πιο όμορφο μπορούμε να κάνουμε στους φίλους μας αυτές τις γιορτινές μέρες και όχι μόνο. Κάθε χρόνο, μεταξύ άλλων, μου αρέσει να φτιάχνω κάτι για να χαρίσω στους αγαπημένους μου. Και επειδή με τις κατασκευές δεν το έχω όπως έχουμε ξαναπεί, τα δώρα μου δεν μπορεί παρά να είναι φαγώσιμα :)
Για αυτά τα Χριστούγεννα λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω ζύμη για γιορτινά μπισκότα με συνταγή που βρήκα σε ένα από τα αμερικάνικα περιοδικά της Χαράς.
Μπορούμε να φτιάξουμε τα ρολά νωρίτερα και να τα έχουμε στην κατάψυξη μέχρι να έρθει η ώρα να τα χαρίσουμε ή να ψήσουμε τα μπισκότα για το σπίτι.
χρειαζόμαστε (για 4 ρολά)
2 3/4 αλεύρι γ.ο.χ
3/4 κουταλάκι baking powder
1/4 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1 αβγό
1 κουταλάκι υγρό άρωμα αμυγδάλου
1 κουταλάκι υγρό άρωμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι κας κας (χρωματιστά μικρά καραμελάκια) ή τρούφα

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αβγό, το άρωμα αμυγδάλου και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν καλά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και πλάθουμε τη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια και φτιάχνουμε 2 ρολά των 23 εκ. περίπου, τα τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στο ψυγείο για 5-10 λεπτά. Σε ένα δισκάκι απλώνουμε τα κας κας ή την τρούφα και βάζουμε ένα ένα το ρολό να κολλήσει καλά γύρω γύρω. Επειδή δοκίμασα και με μικρά και λίγο μεγαλύτερα καραμελάκια, ανακάλυψα ότι όσο πιο μικρά είναι τόσο καλύτερα κολλάνε.
Κόβουμε κάθε ρολό σε 2 κομμάτια, τυλίγουμε τα ρολά ένα ένα σε διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Αν είναι να τα χρησιμοποιήσουμε σε 2-3 ημέρες τα κρατάμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα τα φυλάμε στην κατάψυξη.
Όταν είναι να τα ψήσουμε, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες 0,6 εκ. τα απλώνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 10 λεπτά.
Το κάθε ρολό βγάζει 15-16 μπισκοτάκια. 
Όταν είναι να τα χαρίσουμε, τα τυλίγουμε σε σελοφάν και δένουμε κορδέλες στις δυο άκρες για να φαίνονται σαν μεγάλες καραμέλες. Καλό είναι να βάλουμε και ένα μικρό καρτελάκι με οδηγίες ψησίματος.
I think that handmade gifts are the best gifts to give during the holiday season. Each year, among other things, I like making something to give my loved ones. Since crafts are not my thing, my handmade gifts are edible :)
This Christmas, I decided to make dough for holiday cookies, following a recipe I found in my American magazines.
These logs can be made ahead of time and be frozen until ready to gift or bake.
we need (for 4 logs)
2 3/4 all purpose flour
3/4 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 cup butter, at room temperature
3/4 cup brown sugar
1/4 cup white sugar
1 egg
1 tsp almond essence
1 tsp vanilla essence
1/2 cup colored sprinkles

In a bowl, combine flour with baking powder, baking soda and salt. In another bowl, beat butter with sugar for 2-3 min, until fluffy. Add egg, almond and vanilla essence and continue beating at medium speed, until well blended. Gradually add in flour blend and knead. Divide dough in two parts and shape into two 9 in. long logs, wrap in parchment paper and refrigerate for 5-10 min.
Spread sprinkles on a tray and roll each log in them, until all covered. Halve each log, individually wrap in sheer plastic wrap and refrigerate for 3 hours. They can be refrigerated for two to three days, or frozen for later use.
When ready to bake, slice each log in 1/4 in. cookies (approximately) and layer on parchment paper covered cookie sheet. Bake in a preheated oven, at 350F, for 10 min. Each log will yield 15-16 cookies.
In order to prepare logs for gift-giving, wrap in cellophane and tie ends with ribbon, to make them look like giant candy. It would also be good to tie a card with "how-to-bake instructions"
Προσθήκη λεζάντας

10 σχόλια:

  1. Όμορφο και γλυκό δώρο για όλους τα μυρωδατα μπισκοτακια σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχα μπισκότα ,πολύ ωραία πρόταση να χαρίζουμε μπισκότα ψημένα η άψητα!!
    Νομίζω ότι αυτό το δώρο έχει πολύ συναίσθημα την δική μας αγάπη για αυτούς που τα προσφέρουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραία ιδέα Μαρία.
    Φανταστική και πρωτότυπη, γιατι συνήθως δίνουμε το μείγμα σε βαζάκια για μπισκότα. ΕΤσι έτοιμο στολισμένο να θέλει μόνο ψήσιμο είναι σούπερ!!!
    Μπράβο!!!

    Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσει το "όλο" σκεπτικό καθώς και το αμπαλάζ!!!
    Με το καλό στα Χριστούγεννα, Μαρία μας, που φέτος θα έχουν ακόμη πιο πολύ ομορφιά για την οικογένειά σας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολυ ωραιο δωρο!! αλλη χαρη εχει το σπιτικο! ωραια ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι εντυπωσιακό δώρο! Και τι χαρούμενη εμφάνιση! Μου έδωσες ιδέα για το μπαζάρ του χρόνου!!! Δεν φεύγουν ή χαλάνε τα κας κας με το ψήσιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη στιγμή που θα κολλήσουν δεν παθαίνουν τίποτα! Αλλά όπως είπα να είναι πολύ μικρά για να κολλήσουν καλά!

      Διαγραφή
  7. Δεν έχω λόγια. Είναι τόσο εντυπωσιακά, το καλύτερο δώρο για όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάρα πολύ όμορφη ιδέα για βρώσιμο δώρο!
    Η πολύχρωμη επικάλυψη τους κάνει τα μπισκότα πολύ χαρούμενα και χαριτωμένα!
    Καλή επιτυχία και στο διαγωνισμό Μαράκι!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χειροποίητο δώρο! Ό,τι καλύτερο!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή