Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

κροκέτες με Jamón/Jamon croquettes

Πριν από λίγο καιρό είχαμε την ευχαρίστηση να έχουμε επίσκεψη το πολυταξιδεμένο της Χαράς. Και δεν ήρθε μόνος του, ήρθε με ένα μπούτι Jamón από την Ισπανία :)
Δε θα πω τίποτα για το πόσο χαρήκαμε που τον είδαμε μετά από τόσο καιρό και πόσο ωραία περάσαμε....αυτά τα κρατάμε για τον εαυτό μας...
Εδώ σαν blog μαγειρικής θα μιλήσουμε για το Jamón. Είναι μπούτι χοιρινό το οποίο παστώνουν στο αλάτι για κάποιο διάστημα, το βγάζουν από το αλάτι και μετά το αποθηκεύουν σε κελάρια για τουλάχιστον ένα χρόνο ή και περισσότερο. Μετά είναι έτοιμο για φάγωμα, χωρίς καμιά άλλη επεξεργασία. Βρήκα και στα ελληνικά πληροφορίες για το Jamon, όποιος θέλει μπορεί να δει εδώ κι εδώ.
Μεταξύ άλλων λοιπόν φτιάξαμε αυτές τις πολύ νόστιμες κροκέτες που από ότι φαίνεται είναι ένα χαρακτηριστικό μεζεδάκι της Ισπανίας. Φυσικά μπορούμε να κάνουμε τις κροκέτες και με ότιδήποτε αλλαντικό έχουμε, ακόμη και ψητό κοτόπουλο.
Η συνταγή μου είναι συνδυασμός από εδώ κι εδώ!
 
χρειαζόμαστε (για 20-25 κροκέτες)
60 γρ βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
60 γρ αλεύρι
2 κουταλιές τριμμένο κρεμμύδι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
500 ml ζεστό γάλα
100 γρ Jamón ψιλοκομμένο
πιπέρι
για το πανάρισμα
1 αυγό μεγάλο
φρυγανιά τριμμένη
αλεύρι
ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε και το Jamón και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα. Ανακατεύοντας αρκετά συχνά αφήνουμε την κρέμα να βράσει μέχρι να έχει την υφή απαλού πουρέ. Ρίχνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Αν θέλουμε βάζουμε και αλάτι αλλά με προσοχή γιατί το Jamón έχει αρκετό. Αφήνουμε την μπεσαμέλ να κρυώσει ελαφρά, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη να ακουμπάει στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα, σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε να κρυώσει στο ψυγείο για δύο ώρες τουλάχιστον ή καλύτερα για όλη τη νύχτα.
Σε τρια μπολάκια βάζουμε το αυγό, αλεύρι και φρυγανιά. Πλάθουμε τις κροκέτες τις αλευρώνουμε τις περνάμε από το αυγό και μετά από τη φρυγανιά. Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Σερβίρουμε αμέσως.

Not too long ago we had a surprise visit by Xara's son, who loves traveling. He came bringing us a Jamon from Spain :) I will not say much about the joy we all felt, meeting again after so many years...we'll keep it to ourselves...
We'll just mention a few things about Jamon. It is a pork leg, cured with salt for a certain amount of time, then transferred to a cellar for at least a year, or even longer, until ready to be consumed, with no added chemicals in the process.
Among other things, we made these very tasty croquettes, which happen to be a traditional Spanish appetizer. We can naturally use any other cured meat, or even chicken.
My recipe is a combination of recipes I found here and here!

we need (for 20-25 croquettes)
2 oz butter
2 Tbsps olive oil
2 oz flour
2 Tbsps ground onion
pinch of nutmeg
16 oz hot milk
3 1/3 oz Jamon, finely chopped
pepper, to taste
for the coating
1 large egg, beaten
breadcrumbs
flour
olive oil for frying

In a medium saucepan, heat butter with olive oil and sauté onion. Add Jamon and stir. Slowly blend in flour and continue stirring. Gradually pour in milk while stirring, until mixture becomes creamy. Let mixture boil until it resembles mashed potatoes, stirring frequently. Sprinkle with pepper and nutmeg. You may add some salt if you wish, although Jamon is already salty.
Allow bechamel sauce to cool, transfer to a bowl and cover with clear plastic wrap, making sure it touches the surface of the sauce, to prevent it from forming a crust. Refrigerate for at least two hours, or even better, overnight.
Place egg, breadcrumbs and flour in three separate bowls. Shape mixture into croquettes, dip into flour, then egg and finally breadcrumbs. Deep fry in olive oil, until golden. Serve immediately.

9 σχόλια:

  1. Τι ωραίες κροκέτες Μαρία!!
    Καλοψημένες και καλοσχηματισμένες.
    Το Jamon πρέπει να έδωσε νοστιμιά.
    Το αξιοποίησες πολύ ωραία.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πω τι λαχταριστός μπυρομεζές είναι αυτός!!! Λατρεύω jamon!!! Πάρα πολύ καλοκαιρινή συνταγή για βραδιές με παρέα και μπυρίτσα στην βεράντα!! Ευχαριστούμε Μαρία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ιδιαίτερη συνταγή Μαρία!!
    Φαίνονται τόσο λαχταριστά, πολύ ωραίος μεζές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαμον! Ωραια ιδεα για κροκετα!

    https://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν το ήξερα το Jamon σε ευχαριστω πολύ που μου το έμαθες!
    Οι κροκετες φαίνονται λαχταριστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φαίνονται πολύ λαχταριστές! ωραίος τρόπος να αξιοποιήσεις το jamon!
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία πολύ νόστιμα φαίνονται και πεινάω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σούπερ οι κροκέτες με το jamon!!!

    ...ολόκληρο μπούτι ε??? τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή