Γεμιστές γλυκοπατάτες /Sweet Potato Boats

 
Γεμιστές γλυκοπατάτες /Sweet Potato Boats

 
For English, scroll down
 
Να είναι πρωινό; Να είναι γεύμα; Ότι και να είναι, έχει τόση νοστιμιά που είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσει όσο ενθουσίασε κι εμάς. Είναι πολύ εύκολο, για μένα η μόνη δυσκολία ήταν να καταφέρω να κόψω στη μέση οριζόντια τις πατάτες. Πολύ σκληρές οι γλυκοπατάτες ρε παιδιά. 
 
Απλή συνταγή με αυγό και αλλαντικό. Εγώ έβαλα χοιρομέρι Ζακύνθου που είχα από τη φίλη μου την Κική από την Μικρή Κουζίνα. Πως μου αρέσουν αυτά τα δώρα!
 
Γεμιστές γλυκοπατάτες /Sweet Potato Boats

Η γλυκοπατάτα είναι ένα προιόν που τα τελευταία χρόνια μπήκε στη μαγειρική μας. Μάλιστα με τη Χαρά αναρωτιώμασταν μια μέρα αν υπήρχαν γλυκοπατάτες παλιότερα και απλώς οι γονείς μας δεν χρησιμοποιούσαν.  
 
Έχουν πολλά θρεπτικά χαρακτηριστικά, μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α και Β καροτίνη που ενεργοποιεί το κολλαγόνο του δέρματος και μαλακώνει τις ρυτίδες ( γιατί κι αυτό μας ενδιαφέρει 😉)  Και φυσικά έχουν υπέροχη γεύση. 
 
Γεμιστές γλυκοπατάτες /Sweet Potato Boats

Γεμιστές Γλυκοπατάτες

Print Friendly and PDF

Γλυκοπατάτες γεμιστές με αυγά και αλλαντικά, τέλειες για πρωινό ή κύριο γεύμα.
Μερίδες:4
Συστατικά:
  •  2 μεγάλες γλυκοπατάτες
  • 1  κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • 1/4 φλ. ελιές κομμένες σε ροδέλες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. σαλάμι, ζαμπόν, πεπερόνι ή ότι άλλο αλλαντικό θέλετε, κομμένο
  • αλάτι και πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες οριζόντια στη μέση. Τις βάζουμε σε ταψί με την κομμένη επιφάνεια από πάνω.
  2. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με το λάδι. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Αφού κρυώσουν ελαφρά, με ένα κουτάλι αφαιρούμε αρκετή από τη σάρκα για να κάνουμε μια λακκούβα τόση όση να χωράει το αυγό.
  4. Σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε ένα σε κάθε γλυκοπατάτα. 
  5. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, τις ελιές και το αλλαντικό.
  6. Ψήνουμε τις γλυκοπατάτες μας για 10 λεπτά ακόμη. 
  7. Αν θέλουμε τις σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά αν θέλουμε, όπως τυρί, ντομάτα ή ότι μας αρέσει.

Αν δυσκολευόμαστε να κόψουμε τις γλυκοπατάτες ωμές, μπορούμε να τις ψήσουμε ολόκληρες και να τις κόψουμε μετά με προσοχή.


 
Either served as breakfast or a meal, these sweet potato boats will be a hit! You will surely love them as much as we did!
They are very easy to make, my only difficulty was to halve them horizontally. They really are very hard!

It is a simple recipe with eggs and cold cuts. I used a gourmet cold cut from the island of Zante, given to me by my friend Kiki, from Mikri Kouzina.

Sweet potatoes have many nutrients, they are loaded with vitamin A and Beta Carotene which activates skin collagen and smoothens wrinkles (we care about them as well😉). They also taste amazing!
 

Sweet Potato Boats


Sweet potato boats, topped with eggs and cold cuts, perfect for breakfast or lunch.
Yield:4
INGREDIENTS:

  • 2 large sweet potatoes
  • 1 Tbsp olive oil
  • 4 eggs
    Print Friendly and PDF
  • 1/4 cup olives, pitted and chopped
  • 1 green onion, finely chopped
  • 4 Tbsps salami, ham, pepperoni or any other cold cut, chopped
  • Salt and pepper, to taste
INSTRUCTIONS:
  1. Halve sweet potatoes horizontally. Place in baking pan, sliced side up.
  2. Season with salt and pepper and drizzle with oil. Bake in a preheated oven, at 400F, for 30-40 min, or until soft.
  3. Once they've cooled down a bit, use a spoon to scoop out enough flesh to fit an egg.
  4. Crack one egg into each potato.
  5. Season with salt and pepper, top with green onion, olives and cold cut.
  6. Bake potatoes for an extra 10 minutes.
  7. Serve with a green salad, if desired.

NOTES
We could add more ingredients, like cheese, tomatoes or anything else we want.

If it's hard to slice the potatoes raw, we can bake them whole, then slice carefully.



2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ιδέα! Οι γλυκοπατάτες μου αρέσουν πολύ και είναι και πιο ωφέλιμες από τις κοινές πατάτες. Με σαλάτα για κυρίως γεύμα είναι υπέροχη πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Έφη μου. Οι γλυκοπατάτες είναι και για εμάς πολύ αγαπημένες.

      Διαγραφή