Pissaladiere / Πίτσα με κρεμμύδια και αντζούγιες


For English, scroll down
Πίτσα σήμερα αλλά λίγο διαφορετική. Ξέρετε ότι αν δω κάτι ενδιαφέρον πρέπει οπωσδήποτε να το φτιάξω. Εντάξει η λέξη "ενδιαφέρον" παίρνει πολλές ερμηνείες στη δική μου περίπτωση, πρωτότυπο να το πω, περίεργο να το πω, μπορώ να βρω πολλές λέξεις για να εξηγήσω το "ενδιαφέρον" όπως το βλέπω εγώ 😜 Θα πω λοιπόν ότι αυτή η συνταγή μου τράβηξε την προσοχή όταν την είδα σε ένα ξένο περιοδικό.
Η συνταγή είναι από τη Νότια Γαλλία και έχει πάρει το όνομα της από το pissalat (από peis salat) μια κρέμα με βάση την αντζούγια. Έχει μπόλικα κρεμμύδια καραμελωμένα και καλά μαγειρεμένα, αντζούγιες και ελιές.
Έπρεπε λοιπόν να τη φτιάξω όπως καταλαβαίνετε. Και να ξεπεράσω ένα και μοναδικό εμπόδιο, τον καλό μου που δεν τρώει αντζούγιες με τίποτα! Παρ' όλα αυτά έφαγε και ξαναέφαγε και του άρεσε και πολύ.


Pissaladiere. Πίτσα με κρεμμύδια και αντζούγιες

Print Friendly and PDF
Μια νόστιμη πίτσα από τη Νότια Γαλλία με κρεμμύδια, αντζούγιες κι ελιές.
Μερίδες:12-15
Συστατικά:
για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • για την επικάλυψη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 800 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γλ. ξερό θυμάρι
  • 20-30 φιλέτα αντζούγιας
  • 2 κ.σ. ελιές κομμένες σε φέτες
  • αλάτι-πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ. Σιγά σιγά προσθέτουμε 150 ml χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. 
  2. Πλάθουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για 6-8 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ζυμαράκι. Το βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Εν τω μεταξύ βάζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε τα κρεμμύδια να σιγοψηθούν για 20 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  4. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθούν τα κρεμμύδια για 20 λεπτά ακόμα.
  5. Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. Προσέχουμε να μαλακώσουν αλλά όχι να μαυρίσουν.
  6. Απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί 30Χ33 εκ. Απλώνουμε τα κρεμμύδια, στρώνουμε τις αντζούγιες σε σχήμα ρόμβου και ρίχνουμε ενδιάμεσα τις ελιές.
  7. ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β στον αέρα ή 220 β στις αντιστάσεις για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθεί η βάση και να πάρει ωραίο χρώμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η αυθεντική συνταγή έχει πάστα αντζούγιας στη βάση, εγώ δεν έβαλα γιατί μου φάνηκε υπερβολικό. Και εκτός αυτού τότε ήταν που δε θα δοκίμαζε με τίποτα το άλλο μου μισό!!

Προτιμήστε άσπρα κρεμμύδια όχι τόσο για τη γεύση όσο για την εμφάνιση. Δίνουν καλύτερο χρώμα στην πίτσα.

Αν δε σας αρέσουν οι αντζούγιες μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή και να βάλετε από πάνω κομμάτια τυριού. Τότε βέβαια δεν είναι pissaladiere αλλά και πάλι είναι μια νοστιμότατη πίτα.


Today we have a slightly different pizza. You know that, if I find an interesting recipe, I just have to make it. In my case, I could interpret "interesting" in different ways: I could say original or strange to define what I mean😜 This recipe caught my attention when I saw it in a foreign magazine.
The recipe is from Southern France and its name is from pissalat (peis salat=salted fish), an anchovy cream. It has a lot of caramelized onions, anchovies and olives.
Now you see why I had to absolutely make it! I just had to overcome the one and only obstacle, my better half who detests anchovies! Against all odds, he ate it more than once and he said he loved it!


Pissaladiere. Onion And Anchovies Pizza

Print Friendly and PDF
A delicious recipe from Southern France, with onions, anchovies and olives.
Yield:12-15 pieces
INGREDIENTS:
for the dough
  • 8 oz bread flour
  • 1/2 tsp salt
  • 1 tsp dry yeast
  • 1 tsp sugar
  • 2 Tbsps olive oil
  • for the topping
  • 3 Tbsps olive oil
  • 26 oz onions, finely chopped
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 1/2 tsp dry thyme
  • 20-30 anchovy fillets
  • 2 Tbsps olives, sliced
  • salt and pepper, to taste
INSTRUCTIONS:
  1. Turn all ingredients for the dough into a bowl. Gradually add 5 oz lukewarm water, to obtain a soft dough that doesn't stick to your hands.
  2. Knead on a lightly floured surface for 6-8 min. Place dough in a greased bowl, cover and leave in a warm place for 1 hour or until it doubles in volume.
  3. In the meantime, stir onions and olive oil into a deep frying pan, on medium low temperature. Cover pan and let simmer for about 20 min, stirring intermittently.
  4. Uncover pan and let onions simmer for another 20 min.
  5. Add garlic, thyme, salt and pepper and simmer for 10 more min.
  6. Stretch dough over greased 12X13 in. baking sheet. Arrange onions over dough, then anchovies in a rhombus design and top with olives.
  7. Bake in a preheated oven, at 400F, convention setting, or regular at 425F, for 15-20 min, or until dough is golden.

NOTES
The authentic recipe calls for anchovy paste to spread over the dough. I didn't use any because I thought it was too much, not to mention that my better half wouldn't even touch it!

It is preferable to use white onions, there is no difference in taste, they just look better. They give the pizza a better colour.

If you don't like anchovies you can omit them and follow the recipe, using cheese slices instead. It won't be pissaladiere, just a tasty pie.

4 σχόλια:

  1. Κάτι ανάμεσα σε πίτσα ή τάρτα μου φαίνεται. Ενδιαφέρον και για τα δικά μου γούστα, πρέπει να είναι και τέλειο με κρασί ροζέ ή και ρετσίνα. Ένα κομμάτι της γαλλικής μαγειρικής ταιριάζει αρκετά με τις γεύσεις που είναι και σε μας οικείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι πρέπει για μεζές δίπλα σε τσιπουράκι ή ουζάκι, κυρίες μου!
    Και μεταξύ μας ίσως είναι η μόνη πίτσα που δεν θα έτρωγε το μικρό αγόρι, λόγω της αντζούγιας φυσικά ;-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το μεγάλο μου αγόρι Πηνελόπη μου δεν τη θέλει την αντζούγια. Το έχω ξανακάνει με τυρί και είναι το ίδιο νόστιμο!

      Διαγραφή