Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

κεφτέδες με αβγά/Meatballs Frittata

For English, scroll down
Ένα χωριάτικο τυρί που έφτασε στα χέρια μου ήταν η αιτία να γίνει αυτή η συνταγή.
Μου δώσανε λοιπόν κατσικίσιο τυρί από την Εύβοια. Συνήθως είναι σχετικά μαλακό, αυτή τη φορά το τυρί ήταν αρκετά στεγνό αλλά το ίδιο νόστιμο. Μια μέρα που το έδωσα στον καλό μου με το φαγητό του, μου έδωσε την ιδέα να το τρίψω για μακαρόνια ή για όπου αλλού χρειάζεται τριμμένο τυρί.
Έφτιαξα λοιπόν το φαγητό μας σήμερα με την ιδέα να ρίξω από αυτό το τυράκι. Το έχω φτιάξει πάλι με μοσχαρίσιο κιμά, τώρα το έκανα με χοιρινό.
Έλα όμως που το φαγητό έτσι όπως κατέληξε με τα αρωματικά του και τα μπαχαρικά του ήταν από μόνο του αρκετά έντονο και το μόνο που δε χρειαζόταν ήταν και ένα τέτοιο έντονο τυρί.
Έμεινε λοιπόν το τυρί για άλλη συνταγή και φυσικά αυτό καθόλου δε μας χαλάει..χαχα
Κεφτεδάκια με αβγά στο φούρνο είναι λοιπόν το φαγητό μας σήμερα, διαφορετικό και πολύ νόστιμο.
χρειαζόμαστε (για 3-4 άτομα)
για τους κεφτέδες (30-35 ανάλογα το μέγεθος)
500 γρ κιμά χοιρινό
100 γρ ψίχα ψωμιού
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 αβγό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κουταλάκι κουρκουμά
1/4 κουταλάκι κοπανισμένο μαραθόσπορο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
3-4 κουταλιές αλεύρι 
για τα αβγά
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
4 αβγά
1/2 φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές κίτρινο μαλακό τυρί τριμμένο
αλατοπίπερο

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού. Σκεπάζουμε το τηγάνι,  και σε μέτρια θερμοκρασία αφήνουμε 5 λεπτά τα κρεμμύδια να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.  Τα βγάζουμε και τα στρώνουμε σε ένα ταψί 25Χ25 εκ. περίπου. Ρίχνουμε στο τηγάνι το τριμμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρά. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Μουλιάζουμε την ψίχα του ψωμιού σε νερό τη στίβουμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά και το σοταρισμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και πλάθουμε τον κιμά. Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο ταψί επάνω στα κρεμμύδια. Αλείφουμε τα κεφτεδάκια με ελαιόλαδο και ρίχνουμε το υπόλοιπο στο ταψί.
Ψήνουμε στους 200β για 30-35 λεπτά. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο και περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από τους κεφτέδες. Αφήνουμε να ψηθούν για πέντε λεπτά και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα μέχρι να γίνουν τα αβγά και να ροδίσει το φαγητό.
The reason behind this meal was some goat cheese a friend gave me. Although goat cheese is usually soft, this one was fairly dry, yet equally tasty. My hubby, who sampled it with his meal, actually told me to grate it and use it with pasta.
When I started out making this dish, the whole idea was to add some of that grated cheese. The plans changed though, because I realized that the flavor was already intense with all the spices, therefore it didn't really need this cheese. The end result was that I kept the cheese for future use and proceeded to make these delicious baked meatballs frittata.
we need (for 3-4 portions)
for the meatballs (30-35 depending on size)
1 lb 1 oz ground pork
3 1/3 oz bread (without the crust)
1 onion, ground
1 egg
1 Tbsp parsley, finely chopped
1/2 tsp turmeric
1/4 tsp fennel seed, crushed
1 Tbsp olive oil
1 tsp salt
3-4 Tbsps flour
for the frittata
1 onion, sliced in coins
3 Tbsps olive oil
4 eggs
1/2 cup milk
2 Tbsps soft yellow cheese, grated
salt and pepper, to taste

In a non-stick frying pan, sauté onion coins in 1 Tbsp olive oil, covered, over medium heat, for 5 min, just until soft. Transfer to a 10X10 in.pan. Add ground onion to pan and sauté for a couple of min. Allow to cool. Soak bread in water, squeeze well and place in a bowl with ground pork and sautéed onion. Add remaining ingredients but flour and knead. Shape meatballs, roll in flour and arrange in pan on top of onions. Brush meatballs with olive oil and turn remaining oil in the pan. Bake at 400F for 30-35 min.
Whisk eggs with milk, some salt and pepper and pour mixture over meatballs. Allow to bake for 5 min and sprinkle with grated cheese. Bake for another 5-10 more min  until golden, and eggs are cooked.

13 σχόλια:

  1. Πρώτα θα σου ευχηθώ για την μπεμπουλα σας, καλώς τη δεχτήκατε γερή και δυνατή σαν τα ψηλά βουνά Μαρία,να είσαστε καλά να την καμαρώνετε.
    Το φαγάκι σου φαίνεται λαχταριστό,θα δοκιμαστεί σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδιαίτερος ο συνδυασμός κεφτέδων με αυγά, αλλά εκ πρώτης όψης μου αρέσει πολύ :)
    Νομίζω ότι θα αρέσει πολύ και στις μικρές κυρίες!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Φαίνεται φανταστικό Μαρία
    Ωραία ιδέα τα μπιφτέκια ετσι. Είναι και ευπαρουσίαστο.
    Νομίζω θα αρέσει και στους υπόλοιπους..θα το δοκιμάσω ;)

    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα!! τι πρωτοτυπο κ υπεροχο!! ωραια ιδεα παντς κ σιγουρ αθα το δοκιμασω οταν περισσεψουν κεφτεδακια κ δε θα ξερω τι να κανω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A! Μαρία μας, έδωσε πολύ ωραία ιδέα για φαγάκι μέσα στο Σαββατοκύριακο :-))
    Θα πραγματοποιηθεί στα σίγουρα σου λέω...
    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. This is yummy.. I've to buy some ground chicken to cook it..

    Please visit: http://from-a-girls-mind.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιδιαίτερος συνδυασμός με αποτέλεσμα ένα φανταστικό πιάτο!!! Φοβερή νοστιμιά! Γεια στα χέρια σου Μαρία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραία που φαίνονται μέσα στην τυρένια σαλτσούλα! Και τι ωραία τακτοποιημένα που τα έχεις! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία τέλειος συνδυασμός, μου αρέσει πάρα πολύ!! Με γειά ο καινούριος σχεδιασμός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν και λίγο βαρύ για μένα :-) πρέπει να πω πως φαίνεται πολύ ιδιαίτερο και εντυπωσιακό!

    Καλή εβδομάδα Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. συμφωνώ! πολύ ιδιαίτερο και εντυπωσιακό πιάτο!
    φιλιά πολλά Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή