Τυρόψωμο / Cheese Bread




For English, scroll down

Ψήσαμε πολύ ψωμί τον τελευταίο ενάμιση μήνα, μη μου πείτε. Τώρα που τελείωσε η απομόνωση ελπίζω να συνεχίζουμε να το κάνουμε, όσο μπορούμε τουλάχιστον. Το χειροποίητο ψωμί πώς να το κάνουμε έχει άλλη νοστιμιά. Και μόνο δηλαδή η μυρωδιά στο σπίτι την ώρα που ψήνεται δεν υπάρχει βρε παιδιά.




Αυτό το τυρόψωμο το έφτιαξα πριν 8 μήνες περίπου για πρώτη φορά (θυμάμαι τη φωτο στο Instagram και το "συνταγή προσεχώς" χαχαχα) Το φωτογράφισα φυσικά, μετά δε μου άρεσαν οι φωτογραφίες και είπα δεν πειράζει θα το ξαναφτιάξω σύντομα..
Και ναι, το έφτιαξα σύντομα και το έχω φτιάξει πολλές φορές από τότε αλλά κάθε φορά, διάφορα χέρια εδώ στο σπίτι φρόντιζαν με το που έβγαινε από το φούρνο να μην έχει καμιά ελπίδα για φωτογράφιση😠
Τέλος πάντων ήρθε η ώρα να μπεί αυτό το νοστιμότατο ψωμί στο blog μας. Δοκιμάστε το αντί για το κανονικό σας ψωμί, είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε.




Τυρόψωμο


Print Friendly and PDF
Ένα νόστιμο τυρόψωμο αντί του κανονικού μας ψωμιού, που σίγουρα θα ενθουσιάσει την οικογένεια.
Μερίδες:1 καρβέλι
Συστατικά:

  • 450 γρ αλεύρι για ψωμί
  • 1 φακελάκι (7-8 γρ) μαγιά σκόνη
  • 1 1/4 φλ. χλιαρό νερό
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 150 γρ. φέτα τριμμένη
  • 3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα 
  • χοντρό αλάτι με μυρωδικά για την επικάλυψη
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 2 κουταλιές από το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να γίνει ενα χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για 15 λεπτά  να φουσκώσει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε το αυγό, το λάδι, το αλάτι, το υπόλοιπο νερό και το μίγμα με τη μαγιά.
  3. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά και να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι ακόμη.
  4. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου. Θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί σε όγκο αλλιώς το αφήνουμε περισσότερο.
  5. Προσθέτουμε τα τυριά και ζυμώνουμε ελαφρά. Πλάθουμε τη ζύμη σε καρβέλι, το βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και το αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα τουλάχιστον. 
  6. Πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι,  χαράζουμε το καρβελάκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπορούμε να πασπαλίσουμε το ψωμί μας με ότι θέλουμε πριν το ψήσουμε. Ηλιόσπορους, σουσάμι, τυρί τριμμένο, ότι μας αρέσει. Εγώ έβαλα χοντρό αλάτι ανακατεμένο με πιπέρι χοντροκομμένο, ρίγανη, θυμάρι, σκόνη σκόρδου, πάπρικα καπνιστή και ούτε θυμάμαι τι άλλο...

Αν δεν έχουμε αλεύρι για ψωμί, μπορούμε να το κάνουμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Από αφηρημάδα μια φορά το έβαλα και βγήκε μια χαρά.

Αν έχουμε αρτοπαρασκευαστή, βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τα τυριά στο πρόγραμμα για ζύμες και προσθέτουμε το τυρί όταν έρθει η ώρα στο πρόγραμμα.

Για να δούμε αν έχει γίνει το ψωμί το χτυπάμε με τα δάχτυλά μας στη βάση του ψωμιού. Αν ακούγεται ένας κούφιος ήχος είναι έτοιμο.




Home made bread is really something else! Just the smell of freshly baked bread in the house is amazing!
I made this cheese bread about 8 months ago, posted it on Instagram with the legend "recipe to follow soon" and that was all. I had taken pictures, I just didn't like them and I thought I would make it again before long...




And I did! It's just that each time, various hands in the house made it unpresentable  to be photographed😠.
The time has finally come though to post this savoury bread. Try it instead of your regular bread, I am sure you'll be amazed.




Cheese Bread

Print Friendly and PDF
A savoury cheese bread to try instead of regular bread, destined to please a crowd.
Yield: 1 loaf
INGREDIENTS:

  • 1 lb bread flour
  • 1 envelope dry yeast
  • 1 1/4 cup lukewarm water
  • 2 tsps sugar
  • 1 tsp salt
  • 3 Tbsps olive oil
  • 1 egg
  • 5 oz feta cheese, grated
  • 3 Tbsps parmesan, grated
  • coarse salt with herbs
INSTRUCTIONS:
  1. In a small bowl, dilute yeast in 1/2 cup of lukewarm water. Add 2 Tbsps of the flour and the sugar and stir well. Cover bowl with plastic wrap for 15 min and let it rise.
  2. In a large bowl, sift flour. Add egg, oil, salt, remaining water and yeast mixture.
  3. Stir well to obtain a light and pliable dough that doesn't stick to the hands. If necessary, add 1-2 Tbsps flour.
  4. Cover dough, place in a hot spot and let it rise for about 2 hrs. If it hasn't doubled in volume, let it stay longer.
  5. Add cheeses to dough and knead gently. Shape into a loaf, place on a greased baking sheet and let rise for 1 more hour.
  6. Sprinkle with coarse salt mix, score loaf and bake in a preheated oven, at 350F for 30-35 min, or until golden.

NOTES
Prior to baking, sprinkle the bread with any of the following: sunflower seeds, sesame, grated cheese etc.
I used a blend of coarse salt and pepper, oregano, thyme, garlic powder, smoked paprika and more...

Instead of bread flour, you can use all purpose flour. I did that by accident once and the bread turned out just fine.

If using a bread maker, add all ingredients but the cheese on dough setting, then add cheese according to setting instructions.

Verify readiness of bread by tapping its base with your fingers. If the sound is hollow, it is ready.




2 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Εντάξει φαίνεται άψογο! Στρουμπουλό και αφράτο, νομίζω πέτυχε 1.000%. Αφού έχει και φέτα η ρίγανη στο πασπάλισμα θα του ταιριάζει πολύ πιστεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται υπέροχο και αφράτο. Λατρεύω τη φέτα και την παρμεζάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή