For English, scroll down
Οι φράουλες είναι πια στην εποχή τους οπότε δεν έπρεπε να χάσω την ευκαιρία να φτιάξω ένα κέικ φράουλας. Τώρα που το σκέφτομαι, πάντα ψάχνω ένα λόγο για να φτιάξω κέικ, μεταξύ μας αυτό, μη βγει παρά έξω παρακαλώ 😉
Το συγκεκριμένο σε συνδυασμό με την καρύδα έχει πολύ ωραία γεύση, είναι αρωματικό και εύκολο. Στην ουσία είναι ένα απλό κέικ με την προσθήκη καρύδας και βουτυρόκρεμας. Η βουτυρόκρεμα που έχει στη μέση και σαν επικάλυψη είναι η λιγότερη που θα μπορούσα να βάλω. Γενικά δεν είναι η αγαπημένη μου επικάλυψη αλλά ήθελα να φτιάξω κάτι που να είναι περισσότερο κέικ, οπότε δεν ήθελα να βάλω κρέμες που να παραπέμπουν σε τούρτα.
Κέικ Με Φράουλες Και Καρύδα
Οι φράουλες και η καρύδα δίνουν σε αυτό το απλό κέικ διπλή δόση νοστιμιάς
Μερίδες:12
Συστατικά:
για το κέικ
- 3 φλ. αλεύρι γοχ
- 1 κ.σ. baking powder
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 φλ γάλα
- 250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/2 φλ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κ. γλ. υγρό άρωμα φράουλας ή βανίλιας
- 1/2 φλ. τριμμένη καρύδα
- 300 γρ φράουλες
- 3 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κ.γ. λικέρ της αρεσκείας μας (αν έχουμε φράουλα καλύτερα)
- 130 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ άχνη ζάχαρη
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φράουλες με τις τρεις κουταλιές ζάχαρη και το λικέρ και τις αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.
- Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλεύρι λίγο λίγο εναλλάξ με το γάλα. Στο τέλος ανακατεύουμε και την καρύδα.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα με έλασμα με διάμετρο 25 εκ. περίπου.
- Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 50 λεπτά με μια ώρα ή μέχρι να βάλουμε μια οδοντογλυφίδα και να βγει καθαρή. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Κόβουμε το κέικ οριζόντια σε δυο κομμάτια. Σουρώνουμε τις φράουλες και κρατάμε το σιροπάκι που έχει γίνει.
- Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει και ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη ζάχαρη και 4-5 κουταλιές από το σιρόπι που βγάλαμε από τις φράουλες. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια αφράτη βουτυρόκρεμα.
- Απλώνουμε μια λεπτή στρώση από τη βουτυρόκρεμα στο μισό κέικ και από πάνω στρώνουμε τις φράουλες. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κέικ και αλείφουμε με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα.
- Πασπαλίζουμε το κέικ με την καρύδα και στολίζουμε με φράουλες όπως μας αρέσει.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπορούμε για πιο ευκολία να χωρίσουμε τη ζύμη σε δύο φόρμες ίδιου μεγέθους και να ψήσουμε τα δυο μέρη χωριστά. Έτσι δε θα χρειαστεί να παιδευτούμε για να κόψουμε το κέικ στη μέση. Θα τα ψήσουμε όμως λιγότερη ώρα, περίπου 40 λεπτά.
Αν θέλουμε δεν κόβουμε το κέικ και απλώς το στολίζουμε από πάνω με τη βουτυρόκρεμα και τις φράουλες.
Μπορούμε να ρίξουμε 2-3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής στην κρέμα για να έχει ένα πιο "φραουλί" χρώμα.
Αν θέλουμε δεν κόβουμε το κέικ και απλώς το στολίζουμε από πάνω με τη βουτυρόκρεμα και τις φράουλες.
Μπορούμε να ρίξουμε 2-3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής στην κρέμα για να έχει ένα πιο "φραουλί" χρώμα.
Strawberries are back in season, so I didn't want to miss the opportunity to make a strawberry cake.
Come to think about it, I always look for an excuse to bake a cake (let's keep this among us though😉)
This cake is tasty, fragrant and easy to make. In reality, it is a simple cake, with the addition of coconut and buttercream. I used the minimal amount of buttercream I could use, since it is not my favorite frosting. I just wanted to bake a simple cake that wouldn't lean towards a torte.
Strawberry-Coconut cake
Strawberries and coconut double the good taste of this cake.
Yield:12 servings
INGREDIENTS:
for the cake
- 3 cups all purpose flour
- 1 Tbsp baking powder
- 1/2 tsp. salt
- 1 cup milk
- 8 oz butter, at room temperature
- 1 1/2 cups sugar
- 4 eggs
- 1 tsp. strawberry or vanilla essence
- 1/2 cup dessicated coconut for the frosting
- 10 oz strawberries
- 3 Tbsps sugar
- 3 Tbsps liqueur (preferably strawberry)
- 4 1/3 oz butter, at room temperature
- 13 1/3 oz icing sugar
INSTRUCTIONS:
- In a bowl, stir strawberries with 3 Tbsps sugar and liqueur and refrigerate until sugar dissolves.
- Sift flour with salt and baking powder.
- In a bowl, beat butter with sugar with a hand mixer for 2-3 min, until fluffy. Add eggs, one by one and continue beating.
- Blend in vanilla and flour little by little, alternating with milk. Stir in coconut.
- Turn mixture into a greased 10 in spring form pan.
- Bake cake in a preheated oven, at 350F, for about 50 - 60 min, or until inserted toothpick comes out clean. Allow cake to cool completely.
- Halve cake horizontally. Strain strawberries and reserve their juice.
- For the frosting, beat butter until light, slowly add icing sugar and 4-5 Tbsps reserved strawberry juice. Continue beating until buttercream is fluffy.
- Spread a thin layer of buttercream over one layer of cake and top with strawberries.
- Sprinkle with coconut and top with additional strawberries, if desired.
NOTES
In order to avoid splitting the cake in half, we can divide the batter between two round baking pans. We will then have to reduce baking time to 40 min.
Should you prefer not to split the cake in half, just frost top and sides with buttercream and top with strawberries.
We can add 2-3 drops of red food coloring to the buttercream to give it a light strawberry color.
Should you prefer not to split the cake in half, just frost top and sides with buttercream and top with strawberries.
We can add 2-3 drops of red food coloring to the buttercream to give it a light strawberry color.
Πρώτη φορά έφτιαξα βουτυρόκρεμα χτες, ωραία ιδέα διακόσμησης αλλά μέχρι εκεί. Τα υπόλοιπα βόμβα θερμίδων. Φράουλες ακόμη δεν άρχισα να επεξεργάζομαι, μόνο λίγες έχουμε φάει σκέτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απολύτως Ξανθή μου. Μου φαίνεται υπερβολικά γλυκιά επίσης.
Διαγραφήυπεροχο ακρως ανοιξιατικο!!! καρυδα κ φραουλα λευκο κοκκινο ωραιος συνδυασμος ! τελειο το κεικ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Αναστασία. Της εποχής σίγουρα :)
ΔιαγραφήΩραίο γλυκό και σε εμφάνιση και σε γεύση από ότι φαντάζομαι..;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγη βουτυρόκρεμα δεν βλάπτει. Αλλωστε οι φράουλες δροσίζουν και δίνουν γεύση στο γλυκο μαζί με τηνκαρύδα.
Μπράβο!!!
Μάριον λίγη βουτυρόκρεμα είναι καλά, την πολλή δεν τη μπορώ με τίποτα. Ευχαριστώ :)
ΔιαγραφήΑπό την εμφάνιση και μόνο φαίνεται υπέροχο!! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε Πιστεύω ότι είναι απολαυστικό. Συγχαρητήρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήMika καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ! Ελπίζω να το φτιάξεις και να σου αρέσει όσο κι εμάς!
Διαγραφή