For English, scroll down
Έχω κόλλημα με τα ψωμιά τώρα τελευταία. Μου αρέσει η διαδικασία, ή μυρωδιά του όταν ψήνεται και φυσικά η απόλαυση όταν τρώγεται. Όσο φτιάχνει και ο καιρός και υπάρχει περισσότερη ζέστη στο σπίτι όλη η εργασία του φουσκώματος γίνεται και ευκολότερη.
Τώρα που πλησιάζουν οι αργίες των γιορτών σίγουρα θα έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο για το πρωινό μας. Ευκαιρία λοιπόν να φτιάξουμε αυτό το ψωμάκι, αρωματικό, ελαφρά γλυκό και νοστιμότατο.
Ταιριάζει υπέροχα με μαρμελάδα αλλά πηγαίνει μια χαρά με αλμυρά. Εντάξει με φασολάδα δε θα το πρότεινα 😆 αλλα με μια φέτα τυρί είναι νοστιμότατο.
Υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια φέτα φρεσκοψημένο ψωμί για πρωινό;
Γλυκό Ψωμί Με Σιρόπι Σφενδάμου
Ένα αρωματικό, ελαφρά γλυκό και νοστιμότατο ψωμί με σιρόπι σφενδάμου.
Μερίδες: 1 ψωμί
Συστατικά:
- 2 1/2 - 3 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 7 γρ
- 1 φλ. νερό χλιαρό
- 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
- 1/4 φλ. σιρόπι σφενδάμου
- 3 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1 αυγό
-
- 1 ασπράδι αυγού
- 1 κ. γλ. νερό
- 1 κ. σ. νιφάδες βρώμης
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι με τη μαγιά.
- Στο χλιαρό νερό ανακατεύουμε καλά το σιρόπι σφενδάμου, το λάδι, το αλάτι, τις νιφάδες βρώμης και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
- Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για μισό λεπτό περίπου, να ανακατευτούν όλα τα υλικά και προσθέτουμε σιγά σιγά το άλλο 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο δυνατή ταχύτητα για τρία με πέντα λεπτά περίπου προσθέτοντας κουταλιά-κουταλιά λίγο αλεύρι αν χρειάζεται ώστε να έχουμε μια σχετικά μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη και την βάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να διαπλασιαστεί (περίπου 1 1/2 με 2 ώρες)
- Βγάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, την πατάμε με το χέρι να ξεφουσκώσει και τη βάζουμε σε μια μακρόστενη φόρμα που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Σκεπάζουμε τη φόρμα και αφήνουμε τη ζύμη πάλι να διπλασιαστεί για μια ώρα περίπου.
- Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε, χτυπάμε το ασπράδι με το νερό, αλείφουμε το ψωμί και πασπαλίζουμε με τις νιφάδες βρώμης.
- Ψήνουμε στους 170β για 40-45 λεπτά. Αν δούμε ότι παίρνει πιο γρήγορα χρώμα, σκεπάζουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο τα τελευταία 15 λεπτά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπορούμε να κάνουμε αρκετή από τη διαδικασία στον αρτοπαρασκευστή. Βάζουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου στον κάδο και το ρυθίζουμε στο πρόγραμμα ζύμη. Όταν το βγάλουμε ,το βάζουμε στη φόρμα και απο κει και πέρα η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σιρόπι σφενδάμου με μελάσσα στην ίδια ποσότητα.
I have recently developed a bread addiction. I enjoy the process, the aroma during baking and naturally the delight while consuming it. As the weather keeps getting warmer the dough rising becomes easier as well.
Since Easter is speedily approaching and we will have a few days off, we will have extra time to enjoy breakfast. A perfect opportunity to make this fragrant, mildly sweet and delicious bread.
It is great served with jam as well as with something salty, like a slice of cheese.
Is there a better breakfast than a slice of freshly baked bread?
Sweet Maple Syrup Bread
A fragrant, mildly sweet and delicious bread with maple syrup.
Yield: 1 loaf
INGREDIENTS:
- 2 1/2-3 cups flour
- 1 envelope dry yeast (1/4 oz)
- 1 cup lukewarm water
- 1/2 cup oat flakes
- 1/4 cup maple syrup
- 3 Tbsp light olive oil or vegetable oil
- 1/2 tsp salt
- 1 egg
- 1 egg white
- 1 tsp water
- 1 Tbsp oat flakes
INSTRUCTIONS:
- In mixer bowl, blend yeast and 1 cup flour.
- Stir lukewarm water with maple syrup, oil, salt and oats and add to flour.
- Add egg and beat with mixer for about 30 sec, then slowly incorporate 1 1/2 cups flour until dough is formed.
- Continue beating on high speed for 3-5 min, adding spoonfuls of extra flour as needed, to make a soft, pliable dough.
- Shape dough into a ball and transfer to a lightly oiled bowl.
- Cover bowl with a towel and allow to rise for 1 1/2 -2 hours, until double in volume.
- Turn dough onto a lightly floured surface, press to deflate and transfer to a parchment paper lined loaf pan.
- Cover pan and let dough rise and double again, for about one hour.
- When ready to bake, whisk egg white with water, brush dough and sprinkle with oat flakes.
- Bake at 340F, for 40-45 min. If it starts to brown too fast , cover with aluminum foil during the last 15 min.
NOTES
We can save a lot of steps by using a bread maker. Turn all ingredients into bread maker bowl and press " dough" setting.
Once ready, transfer to loaf pan and follow recipe instructions.
Maple syrup may be substituted by an equal portion of molasses.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου