Γλυκό Ψωμί Γεμιστό/Sweet Stuffed Bread



For English, scroll down

Μου αρέσει να διαβάζω ξένα περιοδικά μαγειρικής θα το έχετε καταλάβει μέχρι τώρα πιστεύω.
Μου αρέσει να παίρνω ιδέες, συμβουλές και κάποιες φορές και συνταγές ολόκληρες. Όχι πολύ συχνά είναι η αλήθεια γιατί μου αρέσει να αυτοσχεδιάζω πολύ, αλλά οι ιδέες είναι εκεί.
Άσχετο, αλλά βλέποντας συνταγές στην ελληνική τηλεόραση ή τον τύπο κάποιες φορές αναρωτιέμαι, μα καλά, τα ίδια περιοδικά διαβάζουμε; 😝😝
Τη συνταγή για το γλυκό ψωμί που έκανα σήμερα τη βρήκα στο περιοδικό Woman's world και εκτός από μικρές αλλαγές στα αρωματικά την έκανα σχεδόν όπως έγραφε.
Είναι πολύ νόστιμη, εύκολη και όλοι όσοι τη δοκίμασαν επιμένουν ότι μοιάζει πολύ με τσουρέκι.
Τσουρέκι δεν είναι φυσικά αλλά είναι ένα πολύ πολύ νόστιμο γλυκό ψωμί για το πρωινό μας, τον καφέ και για όλες τις ώρες.


ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

Print Friendly and PDF
Ένα πολύ νόστιμο γλυκό ψωμί γεμισμένο με αμυγδαλόπαστα, αμύγδαλα και μαρμελάδα.
Μερίδες:12-15
Συστατικά:
για τη ζύμη
  •  3 1/3 φλ αλεύρι γοχ  
  • 1/2 φλ ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
  • 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλ γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 κ.σ υγρή βανίλια
για τη γέμιση
  • 150 γρ αμυγδαλόπαστα
  • 1/2 φλ αμύγδαλα φιλέ
  • 1/4 φλ καστανή ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 40 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλ υγρή βανίλια
  • 1/4 φλ μαρμελάδα της αρεσκείας μας
για το στόλισμα
  •  1 αυγό
  • 2 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ
  • 2 κ.σ. ζάχαρη

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 3 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
  2. Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το βούτυρο, το γάλα, τα αυγά και τη βανίλια. Τα ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια  μαλακή ζύμη που να κολλάει ελαφρά.
  3. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε το μείγμα για 4-5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμαράκι.
  4. Το βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με βούτυρο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη την αμυγδαλόπαστα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, τα αμύγδαλα, το αυγό, το βούτυρο, τη μαρμελάδα και τη βανίλια και τα χτυπάμε όλα μαζί για 1-2 λεπτά.
  6. Ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε φύλλο 30Χ40 εκ περίπου. Απλώνουμε τη γέμιση φροντίζοντας να μην απλώσουμε μέχρι την άκρη γιατί όταν θα διπλώσουμε θα βγει  η γέμιση έξω.
  7. Τυλίγουμε το φύλλο από την πιο μεγάλη πλευρά του σε ρολό. Βρέχουμε την άκρη με λίγο νερό να κολλήσει. Κόβουμε το ρολό σε 12 φέτες.
  8. Στρώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 30εκ με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε τις φέτες με την κομμένη πλευρά από πάνω ενώνοντας τις άκρες τους για να σχηματίσουν ένα στεφάνι. Σκεπάζουμε το ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν.
  9. Μόλις φουσκώσουν τα αλείφουμε με ένα αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η ποσότητα από το αλεύρι που βάζουμε στη ζύμη είναι πάντα κατά προσέγγιση. Μπορεί να χρειάζεται λίγο παραπάνω ή λιγότερο. Εξαρτάται από το αλεύρι, τη μάρκα, τα κέφια που έχει τη μέρα που θα ψήσουμε, ξέρω κι εγώ 😉

Ο χρόνος που χρειάζεται να φουσκώσει το ζυμάρι εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου. Στο δικό μου σπίτι παίρνει αιώνες. Αλλά έχω βρει το κόλπο με το φούρνο. Τον ανάβω πριν ξεκινήσω για 5 λεπτά και τον σβήνω. Όταν έρθει η ώρα να βάλω μέσα το ζυμάρι είναι απλώς πολύ ελαφρά ζεστός και είναι ότι χρειάζεται. Σε 45 λεπτά το ζυμάρι μου ήταν έτοιμο.

Μπορούμε να αλλάξουμε τη γέμιση και να βάλουμε ότι προτιμάμε. Άλλη φορά που το έφτιαξα, στη γέμιση έβαλα μόνο μαρμελάδα και τριμμένο αμύγδαλο και ήταν επίσης νοστιμότατο.



I enjoy reading English cook magazines, as you've probably realized by now. I love getting new ideas, tips and sometimes full recipes. I don't make the original recipes too often, I must say, but at least I get ideas.
I found the recipe for this sweet bread I made today in Woman's World and, other than a few changes in the flavorings, I followed the original recipe.
This is a very tasty sweet bread to have either for breakfast, or pair with coffee, or just any other time.

SWEET STUFFED BREAD

Print Friendly and PDF
A very tasty sweet bread, stuffed with almond paste, almonds and jam
Yield:12-15
INGREDIENTS:

  • for the dough
  • 3 1/3 cups all purpose flour
  • 1/2 cup sugar
  • 1/2 tsp salt
  • 1 envelope quick rise yeast
  • 3 1/3 oz butter, at room temperature
  • 3/4 cup milk
  • 2 eggs
  • 1 Tbsp liquid vanilla
  • for the stuffing
  • 5 oz almond paste
  • 1/2 cup slivered almonds
  • 1/4 cup brown sugar
  • 1 egg
  • 1 1/3 oz butter, at room temperature
  • 1 tsp liquid vanilla
  • 1/4 cup of your favorite jam
  • for the decoration
  • 1 egg
  • 2 Tbsps slivered almonds
  • 2 Tbsps sugar
INSTRUCTIONS:
  1. In a bowl, combine 3 cups flour, sugar, salt and yeast.
  2. In a small bowl, stir butter, milk, eggs and sugar. Stir into flour. Gradually add remaining flour and knead, until dough forms and is slightly sticky.
  3. Knead dough on a floured surface until smooth.
  4. Transfer to a bowl, coated with melted butter, cover and let rise, until double in volume.
  5. Prepare stuffing. In a bowl, coarsely grate almond paste. Add brown sugar, almonds, egg, jam and vanilla and beat everything with hand mixer for 1-2 min.
  6. Roll out dough to a 12X16 inch sheet. Spread stuffing, making sure we don't bring it to the edges, because when we roll the dough, the stuffing will spill over.
  7. Starting from the longer side, roll dough. Wet edges with water to make them stick together. Cut in 12 slices.
  8. Layer a 12 inch baking pan with parchment paper. Arrange slices, cut side facing up, in the shape of a wreath, pressing their edges together. Cover pan and allow dough to rise until double in volume.
  9. Once ready, brush with 1 egg whisked with 1 Tbsp water and sprinkle with almonds and sugar.
  10. Bake in a preheated oven, at 350F, for approximately 35 min, or until golden brown.  

NOTES
The quantity given for flour is approximate. More or less might be needed, depending on the kind of flour, the brand, the mood it is in on baking day...who knows 😏

The time needed for dough to rise, depends on the temperature of the ambiance. In my house it takes forever but I have a trick. I turn my oven on for 5 min, then turn it off. When I'm ready for the dough to rise, the oven is just slightly warm, exactly as needed. I put it in the oven and it's ready in 45 min.

We can use what we prefer as stuffing. I have made this before, using just jam and ground almonds and it also turned out delicious.


10 σχόλια:

  1. υπεροχο! μια ωραια προταση διαφορετικη για πασχαλινεσ δημιουργιες! υποθετω μπορει να γινει κ με πραλινα ε ;
    καλες γιορτες καλο πασχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά μπορεί να γίνει και με πραλίνα. Ουφ γιατί μου τη θύμισες τώρα χιχι.
      Καλό Πάσχα Αναστασία!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο Μαρία, όντως μοιάζει με τσουρέκι!!
    Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Μαρία μου! Είναι πολύ πιο εύκολο νομίζω.

      Διαγραφή
  3. χιχι..τις ίδες συνταγές διαβάζεις. Αφού τις μεταφράζουν στα ελληνικά ;)

    Τέλειο φαίνεται Μαρία.
    Σαν τσουρέκι ειναι πάντως.
    Μου αρέσουν τα γλυκά ψωμιά.
    Γεια στα χέρια σου

    Καλή Ανάσταση !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία. Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο στεφάνι-τσουρέκι φαίνεται Μαρία , μία διαφορετική πρόταση η γέμιση μου άρεσε πολύ!!
    Σου εύχομαι Μαρία και Χαρά ολόψυχα καλή Ανάσταση με υγεία!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μάχη, χρόνια πολλά με υγεία!

      Διαγραφή
  5. Τέλειο και λαχταριστό! Χριστός Ανέστη κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Κατερίνα μου! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή