Άλειμμα Κολοκύθας/Pumpkin Butter



Έχετε δοκιμάσει  άλειμμα κολοκύθας, το pumpkin butter όπως το λένε οι Αμερικάνοι; Αν όχι σας προτείνω να το δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα.
Δε σας κρύβω ότι είχα αμφιβολίες, όχι τόσο ως προς τη γεύση του, με τέτοια υλικά και μπαχαρικά ήμουνα σίγουρη ότι θα ήταν νοστιμότατο. Περισσότερο ως προς τη χρήση του είχα τις αμφιβολίες μου. Που μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει; Μόνο σαν άλειμμα στο πρωινό; Όχι φυσικά. Το έχω βάλει ήδη στα Μάφινς Κολοκύθας της Χαράς και σε μια νοστιμότατη και διαφορετική τάρτα που σας έχω για αργότερα και δε μιλώ φυσικά για επικάλυψη σε τηγανίτες, τόσο νόστιμο που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει το αγαπημένο μας κυριακάτικο πρωινό.


Άλειμμα κολοκύθας

Print Friendly and PDF
Μια διαφορετική πρόταση με κολοκύθα για το πρωινό μας αλλά και για να τη χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά, κέικ ή όπου άλλου νομίζουμε.
για 3 βαζάκια των 300 ml περίπου
Συστατικά:

  • 1 κιλό πολτό κολοκύθας
  • 300 ml σιρόπι σφενδάμου
  • 50 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κ.γ. μηλόξιδο
  • 1κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τον πουρέ κολοκύθας, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 20-25 ακόμα σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συχνά.
  3. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα μας και το ρίχνουμε σε καθαρά βαζάκια ή μπολ με καπάκι. 
  4. Διατηρούμε στο ψυγείο για 3 εβδομάδες το πολύ ή στην κατάψυξη για 1 χρόνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας, την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και την ψήνουμε στους 180β για μια ώρα περίπου. Την αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε τη σάρκα της σε ένα μπολ. Τη λιώνουμε με πιρούνι ή στο μούλτι.

Είμαστε στην κουζίνα όλη την ώρα της παρασκευής. Ανακατεύουμε συχνά και με προσοχή γιατί πιτσιλάει.

 Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Στη δική μου κουζίνα που έχει ρύθμιση μέχρι το 9 το είχα στο 3.


Have you ever tried pumpkin butter? If you haven't, I suggest you you try it.
I initially had my doubts, not so much for the way it would taste, I was convinced it would be delicious, judging by its ingredients and spices. I was skeptical about its use. Where could I use it? Would it only make a good breakfast butter? Of course not! I have already used it when I made Xara's Muffins, in a delicious tart I will post later on, and as a pancake spread. It is so tasty, it seems it's become our favorite Sunday morning breakfast lately.


Pumpkin Butter

Print Friendly and PDF
This is another idea to incorporate pumpkin in our breakfast, desserts, cakes or wherever else we wish.
Yield:3 10 oz jars
INGREDIENTS:

  • 2 lbs 3 oz pumpkin purée
  • 10 oz maple syrup
  • 1 2/3 oz orange juice
  • 2 tsps apple cider vinegar
  • 1 tsp cinnamon
  • 1/2 tsp nutmeg
  • 1/2 tsp ginger powder
  • 1/8 tsp salt
INSTRUCTIONS:
  1. Turn pumpkin purée in a large pot, add orange juice and boil over medium heat for 10 min, stirring frequently.
  2. Add remaining ingredients and continue boiling over low heat, for another 20-25 min, while stirring frequently.
  3. Allow purée to slightly cool, then transfer to clean mason jars or bowls with a cover.
  4. Refrigerate for up to 3 weeks or freeze for up to 1 year.

NOTES
In order to make pumpkin purée, cut pumpkin in large slices and bake in the oven at 350F, for approximately one hour.
Allow to cool, then remove the flesh and mash with a fork in a bowl, or transfer to food processor.

We need to stay close to the close to the stove while the pumpkin butter is cooking. Stir frequently with caution because it splatters.

Boil in low temperature. My stove knob has 9 settings, I set it on nr. 3.


6 σχόλια:

  1. Το έφτιαξα πέρσι για τις ανάγκες μιας τάρτας και αντικατέστησα το σιρόπι σφένδαμου με πετιμέζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά και το πετιμέζι ξανθή μου! Πιο Ελληνικό!

      Διαγραφή
  2. Είναι απλά τέλειο!!!
    Με τα pancakes πανε κολασμένα. Τοσο αρωματικό και νόστιμο.
    Δεν το ειχα δοκιμάσει αλλα μετά απο το δικό σου θα το φτιάξω κι εγώ.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε. Φαίνεται τόσο ξένο και διαφορετικό για εμάς αλλά τελικά μας κερδίζει η γεύση του. Έχω ενθουσιαστεί!

      Διαγραφή
  3. Πραγματικά ενδιαφέρον Μαρία μου, καθώς έχω σε αναμονή στο κλιμακοστάσιο μια τεράστια κολοκύθα, αλλά δεν έχω βρει χρόνο να καταπιαστώ μαζί της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κολοκύθα θέλει να έχεις χρόνο και διάθεση Πηνελόπη μου. Αλλά τελικά φτιάχνεις πολύ νόστιμες δημιουργίες με αυτή!

      Διαγραφή