Πίτα Με Τραχανά / Trahanas Pie


For English, scroll down

Το παθαίνετε κι εσείς; Εγώ μόλις αρχίζει και δροσίζει ο καιρός έχω μια ακατανίκητη επιθυμία να ψήνω. Ο φούρνος της κουζίνας δουλεύει υπερωρίες. Κέικ, πίτες, ψωμιά όλα τα καλά και νόστιμα.

Άλλο ένα πράγμα που σκεφτόμαστε μόλις χαλάσει ο καιρός είναι οι σούπες. Και φυσικά τραχανά. Αυτή τη φορά όμως τον τραχανά δεν τον κάναμε σούπα, τον κάναμε πίτα.
Μια πολύ νόστιμη, εύκολη αλλά και χορταστική πίτα με ξινό χειροποίητο τραχανά και μπόλικα τυριά, όλη η νοστιμιά μαζί.

Αν δεν είστε ακαμάτρες σαν κι εμένα και θέλετε να φτιάξετε ξινό τραχανά, δείτε εδώ τη φίλη μας τη magiacook να φτιάχνει τον καλύτερο τραχανά που έχω φάει.


Πίτα Με Τραχανά

Print Friendly and PDF
Πολύ εύκολη και χορταστική πίτα γεμάτη νοστιμιά.
Μερίδες:12-16
Συστατικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2 φλ. γάλα
  • 5 αυγά
  • 1 φλ. ξινό τραχανά
  • 250 γρ φέτα
  • 200 γρ ανθότυρο
  • 100 γρ γραβιέρα
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι-πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα και αλατοπίπερο. 
  2. Τρίβουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε στο μπολ.
  3. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.
  4. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψί. Στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα χωριστά και απλώνουμε τη γέμιση.
  5. Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας πάλι ένα ένα χωριστά. Αν εξέχουν πολύ κόβουμε γύρω γύρω τα φύλα αλλά όχι τελείως για να μπορέσουμε να κλείσουμε την πίτα.
  6. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα και στρώνουμε τις άκρες. 
  7. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε με προσοχή την πίτα. 
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για μία ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να σταθεροποιηθεί η γέμιση και την κόβουμε σε κομμάτια όπως τα χαράξαμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Χαράζουμε τα φύλλα με προσοχή γιατί η γέμιση είναι αρκετά υγρή και μπορεί να μας βγει από πάνω. Και να βγει βέβαια και λίγο δεν έγινε και τίποτα, δεν αλλάζει κάτι ούτε σε εμφάνιση ούτε στη γεύση φυσικά.

Χρησιμοποίησα ξινό τραχανά αλλά η πίτα γίνεται το ίδιο νόστιη και με γλυκό τραχανά.

 
Does this ever happen to you? As soon as the weather cools down, I get an incredible urge for baking. My oven starts working overtime. Cakes, pies, breads, all the good and tasty things.

Another thing that comes to mind as soon as the weather gets colder is soup. Trahanas soup in particular. This time around though, we didn't make trahanas soup but trahanas pie.
According to wikipedia trachanas is a dried food based  on cracked wheat and yoghurt or fermented milk, usually made into a thick soup with water, stock, or milk.

A very tasty, easy as well as filling pie, made with home made sour trahanas a lots of cheeses, a delicious flavour blend.

Would you like to make your own sour trahanas? Check out our friend magiacook here making the best trahanas I have ever had.


Trahanas Pie

Print Friendly and PDF
 A very easy and filling pie, full of taste.
Yield:12-16
INGREDIENTS:

  • 1 pkg filo pastry sheets
  • 2 cups milk
  • 5 eggs
  • 1 cup sour trahanas
  • 8 oz. feta cheese
  • 6 2/3 oz. ricotta cheese
  • 3 1/3 oz. gruyere cheese
  • 1 Tbsp mint, finely chopped
  • salt and pepper, to taste
  • olive oil to grease the filo
INSTRUCTIONS:
  1. Whisk eggs in a large bowl, add milk, salt and pepper.
  2. Grate cheeses and turn into bowl.
  3. Add trahanas and stir ingredients well.
  4. Grease rectangular pan with olive oil. Layer half the filo sheets, brushing them with olive oil one by one, then turn mixture into pan and level.
  5. Layer remaining filo sheets over mixture, brushing each one of them with olive oil. If the filo sheets overlap the edges of the pan by a lot, trim with a knife, leaving enough though to seal the pie.
  6. Fold overlapping filo into the pan and straighten edges.
  7. Score filo carefully with a sharp knife.
  8. Bake in a preheated oven, at 350F, for approximately one hour, or until golden.
  9. Allow pie to slightly cool, then proceed cutting into pieces, as previously scored. 

NOTES
Score pie with caution, since filling is watery and may come out. That in no way would change the flavour or the look of it.

I used sour trahanas for this pie but we can use sweet trahanas as well.


6 σχόλια:

  1. Καλημερα!!!!!!Μου αρεσει ο τραχανας με τα διαφορα τυρια, σε πιτα δεν τον εχω δοκιμασει, δεν θα ελεγα και οχι ομως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη μου από τότε την έφτιαξα για πρώτη φορά έχει γίνει η αγαπημένη μας. Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται μούρλια, άκρως χορταστική και γευστική! Μικρή είχα την τύχη να υπάρχει στο σπίτι σπιτικός, χειροποίητος τραχανάς. Τον κάναμε σούπα τότε, αλλά θα ήθελα πολύ αν ξαναβρώ τραχανά που να θυμίζει εκείνον να φτιάξω μια τέτοια πίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Έφη μου. Εμείς έχουμε πάντα τραχανά ακόμα και αγοραστό. Μας αρέσει πολύ!

      Διαγραφή
  3. Τραχανάς και τυριά τέλειο θα είναι.
    Φανταστική πιτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή