πεϊνιρλί με κιμά και αυγό/Peinirli



For English, scroll down


Πως μου αρέσουν τα πεϊνιρλί! Με κιμά, με τυριά, με λαχανικά, όποια γέμιση και να έχουν είναι νοστιμότατα. Το συγκεκριμένο είναι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερα χορταστικό. Τη συνταγή τη βρήκα σε ένα από τα βιβλιαράκια συνταγών που βρίσκει η μανούλα μου στα τηλεπεριοδικά της και μου τα δίνει. Γράφει ότι είναι του Νικόλαου Τσελεμεντέ, κρίνοντας όμως από άλλες συνταγές που διάβασα, όρκο δεν παίρνω....;)

χρειαζόμαστε (για 6 πεϊνιρλί)

για τη ζύμη
350 γρ αλεύρι
15 γρ μαγιά νωπή
180 ml νερό χλιαρό
μια πρέζα ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
για τη γέμιση
500 γρ κιμά
1 τριμμένο κρεμμύδι
3 ντομάτες τριμμένες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1/2 φλιτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί (κασέρι, γκούντα, ένταμ...ότι θέλουμε)
6 αυγά

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό μαζί με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ που έχουμε βάλει το αλεύρι. Χρησιμοποιούμε το γάντζο του μίξερ για το ζύμωμα. Προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη αφράτη. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει για μια με δυο ώρες περίπου.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τον κιμά στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να γίνει ο κιμάς και να μείνει χωρίς υγρά. Ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Πλάθουμε πάλι τη ζύμη λίγο τη χωρίζουμε σε 6 κομμάτια και με τα ανοίγουμε σε ένα οβάλ φύλλο περίπου 15Χ23 εκ. Βάζουμε τον κιμά επάνω σε κάθε φύλλο και ενώνουμε τα δυο άκρα από την κάθε πλευρά δίνοντας στο φύλλο το σχήμα βάρκας. Αλείφουμε τις πλευρές με λίγο ελαιόλαδο
Τοποθετούμε τα πεϊνιρλί σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η ζύμη. Τα ψήνουμε στους 190β για 10 λεπτά, τα βγάζουμε και βάζουμε σε κάθε ένα πεϊνιρλί ένα ωμό αυγό. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το αυγό. Είναι νοστιμότατα και κρύα αλλά αν τα φάμε ζεστά μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο είναι εξαιρετικά.
I absolutely LOVE peinirli! They are pieces of dough, shaped like a boat and topped with different fillings. Either they're topped with ground beef, or cheese, or vegetables they are delicious! This one is very tasty and really filling!

we need(for 6 peinirli)
for the dough
12 oz flour
1/2 oz fresh yeast
6 oz lukewarm water
pinch of sugar
1 tsp salt
2 Tbsps olive oil
for the filling
1 lb 2 oz ground beef
1 onion, grated
3 tomatoes, grated
3 Tbsps olive oil
salt and pepper, to taste
1/2 cup yellow cheese, grated (gouda, edam etc.)
6 eggs

Dilute yeast and sugar in water and add to mixer bowl along with flour. Use hook attachment to knead. Add salt and olive oil and allow mixer to knead until dough is fluffy. Cover bowl and allow dough to rise for about two hours.
To prepare the filling, sauté beef with onion in olive oil, add tomatoes, salt, pepper and continue cooking until meat is ready and liquid has evaporated. Stir in cheese.
Knead dough again, divide in 6 pieces and roll out each piece into an oval shape, 6X8 in. approximately. Spread meat mixture over dough and pinch on both edges to shape it like a boat. Brush edges with some olive oil and place  peinirli on a parchment paper lined baking sheet for another 30 min, to allow dough to rise more. Bake in a preheated oven, at 375F for 10 min, remove from oven and break an egg over each peinirli.. Return to oven and bake for another 10 min, for the egg to cook.. They are scrumptious once they come out of the oven, but they're still delicious at room temperature.

12 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαράκι!! Πεντανόστιμο το πεϊνιρλί ...γεια στα χέρια σου!! Φαίνεται τόσο λαχταριστό που δεν θα έλεγα όχι σε ένα τώρα!! :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πενιρλί:οι βαρκούλες του κοιλιόδουλου!!! χαχα
    Κι εγώ τα λατρεύω τα πενιρλί. Έχουν πάντα μια πολύ ωραία ζύμη και μπορεί κανείς να παίξει με πολλούς και διάφορους συνδυασμούς όπως εσύ τώρα με τον κιμά και το αυγό!!! Σούπερ!
    Οι φωτογραφίες σου Μαρία επίσης μου αρέσουν πολύ γιατί είναι ωραία φωτισμένες και οι λήψεις κοντινές, σαν να απέχει κανείς ένα εκατοστό μόνο από το να δαγκώσει το περιρλί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι αρέσει σε όλες-ους μας που ανακατευόμαστε με την μαγειρική οι ζύμες!!
    Τα πεινιρλί σου είναι τέλεια Μαρία, ωραίος συνδυασμός κιμάς και αυγά!
    Καλή Κυριακή να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρελαίνομαι για πεινιρλί.. Με ότι κι αν έχουν μέσα.
    Τέλεια είναι τα δικά σου.
    Λαχταριστά και πεντανόστιμα.

    Ωραίες φωτογραφίες ;)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μικρές βαρκούλες γεμάτες απόλαυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι λίγο βαρύ για μένα :-) :-) Αλλά φαίνεται πολύ χαριτωμένο! Με χρωματικές αλλαγές, όλες συμμετρικά τοποθετημένες, γράφει όμορφα στις φωτό.

    Πολλές ευχές Μαρία για μια υπέροχη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φαίνονται υπέροχα!
    καλή εβδομάδα κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζω στην περιοχή του πεινιρλί οπότε καταλαβαίνω ακριβώς τι σημαίνει να ενδίδεις σ'αυτό το είδος! Το φτιάξατε τέλειο! Μου τρέχουν τα σάλια! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μουρλια! Εχω καιρο να φαω ενα καλό πεινιρλι ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ωωω τελεια!!! χορταστικα και πρωτοτυπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό είναι πρωινό...όχι πλάκα!Τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή