Αγαπητοί φίλοι, ζητάω συγνώμη που εδώ και λίγες μέρες δεν έχω επισκεφτεί τα αγαπημένα μου blogs αλλά χωρίς παρεξήγηση έχω κάτι καλύτερο να κάνω;)
Η ανιψιά μου γέννησε την Παρασκευή ένα ομορφούλικο αγοράκι και που με χάνεις που με βρίσκεις στο νοσοκομείο να το χαζεύω!
Σας κερνάω λοιπόν σοκολατένιες μπουκίτσες με καρύδα που είναι και νηστίσιμα για να πάρουν και αυτοί που νηστεύουν! Τη συνταγή την έχω βρει σε ένα βιβλιαράκι του Μαμαλάκη απλώς την έχω αλλάξει λίγο για να είναι νηστίσιμη!

χρειαζόμαστε

220 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ καρύδα τριμμένη
2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ σε σκόνη
20 γρ μαργαρίνη λιωμένη
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων για πιο εύκολα. Αφού λιώσουν προσθέτουμε την καρύδα, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και τον καφέ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Με ένα κουταλάκι παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα και πλάθουμε μικρές μπαλίτσες. Τις βάζουμε σε μικρά χαρτάκια ή σε ένα φύλλο λαδόκολλας και αφήνουμε να σφίξουν σε δροσερό μέρος. Πάρτε όσα θέλετε! Αυτό πάντως το γλυκάκι δε σας το δίνω!


Ήρθε η ώρα αγαπητοί αναγνώστες, να μπούμε στο γιορτινό κλίμα, με γιορτινό look! Όλα τα μαγαζιά έχουν στολιστεί, ας στολιστώ και εγώ λοιπόν!
Δεν είναι γιορτινά τα γλυκάκια μου σήμερα αλλά είναι νηστίσιμα. Τα φτιάχνω πάντα όταν έρχεται η μανούλα μου επίσκεψη γιατί νηστεύει!

χρειαζόμαστε

1 πακετάκι με 20 σφολιατάκια στρογγυλά
2 μεγάλα μήλα σε κυβάκια
1 κουταλιά σούπας μαργαρίνη
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά corn flour
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
σταφίδα-καρύδια(προαιρετικά)
άχνη ζάχαρη

Βάζουμε τα μήλα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κανέλα σε κατσαρολάκι να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το corn flour και στο τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια, αν θέλουμε. Βάζουμε από λίγο σε ένα σφολιατάκι και το κλείνουμε. Πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι, όπως έκανε η γιαγιάκα μου ή χρησιμοποιούμε το μπιχλιμπίδι που είχα αγοράσει παλιά από τους πάγκους στην Αιόλου.
Αλείφουμε με μαργαρίνη ή καλαμποκέλαιο.
Ψήνουμε στους 180β μέχρι να φουσκώσουν και πάρουν χρυσαφί χρώμα. Όταν τα βγάλουμε τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους και ελπίζω κάτι να γίνει με αυτόν τον καιρό. Δεν τον αντέχω άλλο! Θέλω να χειμωνιάσει! Πως μπορώ να σκέφτομαι τα Χριστούγεννα με 20 βαθμούς;
Καθόλου πρωτότυπο το φαγητό που φτιάξαμε σήμερα. Απλώς είναι ότι πρέπει για όσους νηστεύουν.

για το πυρέξ που έφτιαξα χρειάστηκα

3-4 πατάτες
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 ντομάτα
1 κολοκυθάκι μεγαλούτσικο
4 κουταλιές λάδι
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά θυμάρι
αλάτι-πιπέρι

Κόβουμε τις πατάτες και το κολοκύθι σε φέτες, όχι πολύ λεπτές. Κόβουμε το κρεμμύδι και τη ντομάτα σε λεπτές φέτες. Στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί, έτσι ώστε η μία φέτα να ακουμπάει την άλλη. Ενδιάμεσα βάζουμε εναλλάξ τις φέτες από το κολοκύθι, το κρεμμύδι και τη ντομάτα. Ρίχνουμε το λάδι, το νερό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200β για 40 περίπου λεπτά σκεπασμένο και μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε άλλα 15-20 λεπτά να πάρει χρώμα.
Καλή μας όρεξη!

Τώρα που μάθαμε που να βρούμε τις τορτίγιες, ας κάνουμε και γλυκά κρακεράκια με κανέλα για να συνοδέψουμε ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας.

Χρειαζόμαστε

2 μεγάλες τορτίγιες
1 κουταλιά ζάχαρη
1/4 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Κόβουμε με κουπ πατ στρογγυλά τις τορτίγιες , βγαίνουν περίπου 15-16 στρογγυλά πιτάκια. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Λειώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε τα πιτάκια ελαφρά και από τις δύο μεριές. Τα αραδιάζουμε σε ταψί (εγώ το είχα στρώσει με αντικολλητικό χαρτί) και τα πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη. Τα βάζουμε στο φούρνο για 3-5 λεπτά περίπου και τα βγάζουμε όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα οι άκρες , λίγο πιο γρήγορα δηλαδή από ότι τα έβγαλα εγώ:(

για τη σοκολάτα

3 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι άρωμα βανίλιας
180 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με τη κρέμα σε μέτρια θερμοκρασία. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την κανέλα και τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και ρίχνουμε σε 4 φλιτζάνια.
Ότι πρέπει για μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα, όχι τη σημερινή, τουλάχιστον στην Αθήνα!

Καλή εβδομάδα σε όλους!
Τη γέμιση για τις τορτίγιες μου την έχει πει η φίλη μου από τον Καναδά. Ετοιμάζουμε λοιπόν τις τορτίγιες όπως μας έμαθε η γαστεροπλήξ ή τις αγοράσουμε όπως έκανα εγώ;)

για τη γέμιση χρειαζόμαστε
300 γρ σπανάκι κατεψυγμένο και αχνισμένο να φύγουν τα υγρά
3 κουταλιές μαγιονέζα
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
100 γρ μπέικον ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο
6-8 τορτίγιες

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε στο ψυγείο μια ώρα να δέσουν οι γεύσεις. Η ποσότητα της μαγιονέζας και του γιαουρτιού είναι και θέμα γούστου. Η συνταγή λέει ένα φλιτζάνι μαγιονέζα και ένα φλιτζάνι γιαούρτι αλλά εμένα μου φαίνεται πολύ. Επίσης αντί για γιαούρτι, λέει sour cream αλλά εμείς εδώ δεν έχουμε.
Γεμίζουμε τις τορτίγιες και....έτοιμο. Αυτό, αν θέλουμε να φάμε ολόκληρη την τορτίγια.
Εγώ το φτιάχνω σαν μεζεδάκι. Αφού φτιάξουμε τη γέμιση, αλείφουμε με το μείγμα τις τορτίγιες και τις τυλίγουμε σε ρολό. Τις τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή και όλο το βράδυ.
Όταν θέλουμε τις ξετυλίγουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες. Είναι νόστιμο μεζεδάκι για μπουφέ.

Σήμερα σε ένα πολύ καλό blog, το life can be tastefull έχει συνταγή, πως να φτιάξουμε σπιτική sour cream και creme fraiche! Οπότε στη συνταγή μου όποιος θέλει μπορεί να φτιάξει sour cream και να βάλει αντί για γιαούρτι!
Είναι ένα εύκολο και σχετικά ελαφρύ φαγάκι για να προσέξουμε και λίγο την υγεία μας. Οι ντομάτες βέβαια δεν είναι και οι καλύτερες τώρα, να μια ευκαιρία λοιπόν να τις αξιοποιήσουμε, αφού δεν μπορούμε να τις κάνουμε σαλάτα.

Χρειαζόμαστε
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό
1 κρεμμύδι τριμμένο
ψίχα ψωμιού βρεγμένη και στυμμένη καλά
δυόσμο
αλάτι-πιπέρι

3 ντομάτες ( όχι πολύ ώριμες) σε φέτες
τυρί φέτα

Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε καλά. Σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει ελαφρά, βάζουμε από μια φέτα ντομάτας. Σε κάθε μια βάζουμε έναν κεφτέ και σκεπάζουμε με άλλη μια φέτα. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β περίπου να ψηθούν. Στη μισή ώρα ρίχνουμε πάνω από κάθε ντομάτα τριμμένη φετούλα και αν θέλουμε λίγο λάδι και τα αφήνουμε να ψηθούν ένα τεταρτάκι ακόμα.
Σερβίρουμε με πατατούλες τηγανητές ή με φρέσκια σαλάτα ή με βραστή σαλάτα όπως εμείς.
Nα διευκρινίσω ότι στη φωτογραφία, που φυσικά ξέρω ότι είναι χάλια (που να βλέπατε τις άλλες), στον ένα κεφτέ έχουμε φέτα από πάνω και στον άλλο cottage που φτιάξαμε για τον τρυγλικεριδιασμένο μπαμπά μας!
Πριν από λίγο καιρό που είχαν έλθει φίλοι μας από την Αυστραλία, αποφάσισα να κάνω μικρά γλυκάκια lamingtons από συνταγή της Βέφας. Τα έχω φτιάξει και άλλη φορά αλλά δεν είχα Αυστραλούς να μου πούνε την πικρή αλήθεια:) Η σωστή συνταγή για lamingtons, από ότι μου είπε η φίλη, μοιάζει αυτή που έχει αναρτήσει η Νίκη στην κουζίνα της mama πριν λίγο καιρό και μάλιστα μου είπε και πως δημιουργήθηκε αυτό το γλυκάκι.
Το έφτιαξε για πρώτη φορά, μια κυρία από αυτές που είχαν τα μεγάλα κτήματα στην Αυστραλία, θέλοντας να δώσει ένα κέρασμα στους εργάτες που της δουλεύανε. Το μόνο που είχε από την προηγούμενη μέρα ήταν μπαγιάτικο άσπρο κέικ οπότε σκέφτηκε να το βουτήξει σε σοκολατένιο σιρόπι και να το πασπαλίσει με καρύδα.
Αφού είπα λοιπόν αυτά, ας κάνω τώρα τα δικά μου γλυκάκια .

σοκολατένια γλυκάκια με καρύδα

χρειαζόμαστε
για το παντεσπάνι
4 αυγά
2/3 φλιτζάνι ζάχαρη
2/3 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/3 κακάο
3 κουταλιές ζεστό νερό
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
μαρμελάδα για τη γέμιση

για το γλάσσο
250 γρ κουβερτούρα
2 κουταλιές βούτυρο
1/3 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1 κ. άρωμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι γάλα

τριμμένο ινδοκάρυδο

Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ενώνουμε το νερό με το βούτυρο, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί τετράγωνο ταψί με 25εκ πλευρά και το ψήνουμε στους 180β για 30-35 λεπτά. Όταν το βγάλουμε αφαιρούμε το λαδόχαρτο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το γλάσσο. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και όσο γάλα χρειαστεί για να γίνει ένα όχι πολύ αραιό γλάσσο.
Κόβουμε το παντεσπάνι σε 5 λωρίδες και μετά σε 5 λωρίδες κάθετες με τις άλλες έτσι ώστε να γίνουν 25 τετράγωνα κεκάκια. Χωρίζουμε το κάθε κεκάκι οριζόντια στη μέση και βάζουμε μαρμελάδα ενδιάμεσα. Τα περιχύνουμε με το γλάσσο μέχρι να καλυφθούν και τα τυλίγουμε στο ινδοκάρυδο.
Από ότι μου είπε η φίλη τα γλυκάκια επειδή είναι σοκολατένια με ινδοκάρυδο μοιάζουν με ένα άλλο γλυκάκι που φτιάχνουν που λέγεται hedgehogs δηλαδή σκατζόχοιροι αλλά αυτά δεν είναι τετράγωνα έχουν το στρογγυλό σχήμα όπως τα σκατζοχοιράκια.
Τέλος πάντων πολύ σας κούρασα, είναι πραγματικά πολύ νόστιμα γλυκάκια αλλά lamingtons Αυστραλίας δεν είναι!!!
Έκοψα τους πλατύφυλλους βασιλικούς μου, για τελευταία φορά μάλλον, και έφτιαξα ένα πολύ νόστιμο pesto με αμύγδαλα, που είχα δει στην cook πριν καιρό και από τότε δεν έχω κάνει καμία άλλη συνταγή. Γράφω τη συνταγή γιατί δυσκολεύομαι να βρω το σύνδεσμο. Τα βάζουμε όλα μαζί στο μπλέντερ και τα χτυπάμε καλά.

100 γρ βασιλικό
100γρ ελαιόλαδο
100 παρμεζάνα
100γρ αμύγδαλα τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
αλάτι-πιπέρι

Έδωσα πάλι ένα βαζάκι στη γειτόνισσα, που μου είχε χαρίσει τους βασιλικούς και έκανα και νοστιμότατες πένες.


Και ένα εύκολο και λίγο πικάντικο μεζεδάκι με πατάτα:

Πικάντικες τηγανίτες πατάτας
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και τριμμένες στον χοντρό τρίφτη
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 αυγά
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
αλάτι
κόκκινο πιπέρι

Ανακατεύουμε τις πατάτες με τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε αλάτι , κόκκινο πιπέρι, μοσχοκάρυδο και πλάθουμε μικρές τηγανίτες. Τις τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι πατώντας τις με κουτάλι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δυο μεριές. Μη με ρωτάτε πόσες βγήκαν, φαγώθηκαν από το τηγάνι , μόνο αυτές μείνανε για το τραπέζι. Πάντως δεν είναι πάρα πολλές.

Μου αρέσει ο χειμώνας, νομίζω πως μου αρέσει περισσότερο και από το καλοκαίρι. Μου αρέσει και η αναμονή για τα Χριστούγεννα που είναι η αγαπημένη μου γιορτή!
Χτες λοιπόν ακόμα και με χαλασμένο καλοριφέρ, γύρω από το τζάκι με φίλους και απλά φαγητάκια μια χαρά περάσαμε.

για τη ρώσικη χρειαζόμαστε

2 πατάτες, όχι πολύ μεγάλες, βραστές
2 καρότα μεγαλούτσικα βρασμένα
1/2 φλιτζάνι αρακά βρασμένο
2 κουταλιές σούπας πιπεριά Φλωρίνης από βάζο
2 κουταλιές σούπας κάπαρη
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε σε τετραγωνάκια τις πατάτες και τα καρότα. Εγώ συνήθως τα κόβω ωμά και τα βράζω όλα μαζί για λίγα λεπτά. Άλλες φορές χρησιμοποιώ και τα κατεψυγμένα ψιλοκομμένα λαχανικά που υπάρχουν στα Σ/Μ απλώς αυτά που παίρνω εγώ έχουν και πράσινα φασολάκια. Δεν έγινε και τίποτα απλώς προσπαθώ να τα κόψω λίγο μικρότερα.
Λοιπόν, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιονέζα και το γιαούρτι, αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε. Οι ποσότητες της μαγιονέζας και του γιαουρτιού δεν είναι δεσμευτικές, ο καθένας βάζει όσο θέλει.
Μαγιονέζα χωρίς αβγά φτιάχνω που και που και περίπου η συνταγή είναι η παρακάτω. Βέβαια πάντα διορθώνω στη γεύση. Χτυπάμε λοιπόν στο μπλέντερ όλα μαζί τα υλικά.

1 φλυτζανάκι ελληνικού καφέ γάλα εβαπορέ
3 κουταλιές σούπας λάδι
3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
λίγο αλάτι

Για να λέμε την αλήθεια τώρα πια μαγιονέζα δεν πολυφτιάχνω, βάζω έτοιμη. Επειδή κάνω πολύ ρώσικη, νομίζω πως η έτοιμη κρατάει περισσότερες μέρες.
Άντε, καλό μήνα να έχουμε!