Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2009

Κουλουράκια λεμονιού

Ας αφήσουμε λίγο τα κέικ και τα γλυκά. Δροσιστικά και αρωματικά κουλουράκια θα φτιάξουμε. Προσπαθώ να επαναφέρω την οικογένεια σε τάξη μετά τις διακοπές αλλά αν δεν έχω και τίποτα γλυκό θα αρχίσουν να πέφτουν κάτω σαν τα κοτόπουλα, που λένε:)))

χρειαζόμαστε

1 φλιτζάνι αλεύρι
1/4 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλιές μαργαρίνη
1 ασπράδι αυγού
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
για το γλάσσο
1/4 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
2-3 κουταλάκια νερό

Ανακατεύουμε το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ασπράδι και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε και το αλεύρι και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τα κουλουράκια σαν δαχτυλάκια. Αν η ζύμη κολλάει βάζουμε στα χέρια μας λίγο καλαμποκέλαιο Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι απλώς λίγο στις άκρες να αρχίζουν να παίρνουν λίγο χρώμα Μένουν άχρωμα πάντως. Αφού τα βγάλουμε και κρυώσουν φτιάχνουμε το γλάσσο. Ανακατεύουμε την άχνη με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ρίχνουμε και όσες κουταλίτσες νερό πάρει μέχρι να γίνει ένα λίγο πηχτό γλάσσο. Αλείφουμε από πάνω τα κουλουράκια. Γίνονται περίπου 20-25 ανάλογα με το μέγεθος. Αυτή τη φορά τα έκανα πιο μικρά και βγήκαν περίπου 30.

25 σχόλια:

  1. Εδώ είμαι..σε αγαπημένο θέμα ! Κουλουράκια και μάλιστα με ΛΕΜΟΝΙ ..εγώ ζω με λεμόνια καλέ! Αντιγράφω η ..κλεφτρούλα και υπόσχομαι να τα κάνω με την εγγονή μου μαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγαλομαμά μου, γεια στα χέρια σου!!! Να πάρω λίγα για τον καφέ μου;
    Τι πράγμα και αυτό με τους δικούς μας, που όλο ζητάνε γλυκό και αν δεν έχει είναι έτοιμοι να μας δαγκώσουν; χιχιχιχι Φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα αρέσουν στην κόρη μου αυτά τα κουλουράκια, είναι πολύ του λεμονιού... θα δοκιμαστούν σίγουρα...αν δεν βάλω το γλάσο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ουάου, λεμονάτα, είμαι στο θέμα μου, ας πάρω κανά δυό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο άκουσμα του λεμονιού, μου τρέχουν τα σάλια! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ετσι οπως τα λες ειναι χωρις γλυκο και εμεις εδω σαν κοτοπουλα πεφτουμε.
    Να φανταστεις οτι σε μια προσπαθεια μου να μην κανω τιποτα ετρωγαν ψωμι με λαδι και ζαχαρη απο πανω.....μου θυμησαν τα παιδικα μου χρονια.
    Παντως και τα κουλουρακια μια φορα που τα εφτιαξα τα εφαγα μονη μου γιατι οπως ελεγαν δεν πειανονται αυτα για γλυκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eγώ ως γνωστόν είμαι ... ξινή, γι αυτό θα τα τιμήσω και με το παραπάνω.
    Βρήκες το αδύνατο σημείο μου.... κι αυτό είναι μείον μου...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αχτίδα,αχ και να ερχοταν η ώρα να έκανα και εγώ κουλουράκια με ένα εγγονάκι, αλλά έτσι όπως βλέπω τα πράγματα με την όρεξη θα μείνω (προς το παρόν ελπίζω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. EYH άστα να πάνε! Και εδώ που τα λέμε, αυτά δε τα θεωρούν γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Betty και χωρίς γλάσσο είναι νόστιμα και όχι και τόσο γλυκά, απλώς επειδή δεν παίρνουν χρώμα ίσως φαίνονται σαν άψητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. γαστεροπλήξ πάρε και δύο και τρία και τέσσερα, όσο υπάρχουν ακόμα;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πουαντερι και εγώ το ίδιο ακούω από δω,δεν τα θεωρούνε γλυκό. Προς το παρόν όμως κρατάω χαρακτήρα, για πόσο θα δούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. cupcakes,thanks! We like them and they are easy to do. I hope everything is OK with the new home!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΛΕΝΑ εσύ δεν είσαι ξινή, είσαι γλυκούλα;-) Πάρε όσα θέλεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επανέρχομαι, καλημέρα, γιατί βάζεις μόνο το ασπράδι; για να μην υπάρχει χρώμα απο το κρόκο; σκέπτομαι να τα κάνω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αχτίδα,τη συνταγή που έχω την λέει και καλά διαίτης και φαντάζομαι για να είναι πιο ελαφριά. Δεν έχω σκεφτεί να το αλλάξω γιατί μετά φοβάμαι το μέτρημα στα άλλα υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μέχρι εδώ εφτασε το άρωμα του λεμονιού!
    Και έχω μία όρεξη για κάτι γλυκό!
    Δεν υπάρχει τίποτα απόψε για φαγητό!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πω-πω τι μου κάνεις τώρα! Αλλά το γλάσσο λεμονιού είναι "όλα τα λεφτά". Το αγαπώ τόσο πολύ και στα κεϊκς, που συχνά το τρώω χωρίς να τρώω την φέτα του κέϊκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. dhmhtra, δηλαδή τελειώσανε τα μανιταροσαρμαδάκια; Τι κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Theo καλώς ορίσατε και σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Penelope και εμένα μου αρέσει πολύ το γλάσσο. Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Beautiful cookies! Could you please post the recipe in English?

    ΑπάντησηΔιαγραφή